Izpadanje las

Jan 28th, 2016 | Avtor | Kategorija: Lepota

izpadanje lasNe samo moške, tudi ženske pogosto muči izpadanje las. Za to so lahko najrazličnejši vzroki. Lahko je tudi genetika. Proti tej ne moremo storiti kaj dosti. Pri večini ostalih vzrokov pa si lahko vsaj delno pomagamo sami. Vsako leto gremo skozi sezonsko izpadanje las. Podobno kot živali tudi ljudje občutimo spremembe v številu las na blazinah in glavnikih v jeseni in spomladi.

Pogost vzrok za izpadanje las je hormonsko neravnovesje. Jemljete morda tabletke proti zanositvi? Prevelike količine androgenih hormonov v telesu so lahko vzrok za vaše težave z lasmi. Z menjavo vrste tabletk ali z odločitvijo za drugo vrsto kontracepcije, bodo težave izginile. Podobne stranske učinke imajo lahko tudi nekateri antidepresivi ali zdravila za zdravljenje težav s ščitnico.

Včasih je vzrok za izpadanje las kaj bolj enostavnega. Imate pogosto spete lase? Če so speti preveč na tesno, lahko nevede poškodujete lasne mešičke. Pogosto nošenje frizur kot je figa lahko poškoduje lasne mešičke. Odločite se za ohlapnejše spenjanje in morda še za različne frizure. Tako ne boste vedno obremenjevali lasnih mešičkov na istem mestu.

Pomembna je tudi vaša prehrana. Lasje za zdravo rast potrebujejo dovolj beljakovin. Če ste na dolgi dieti, jim ne delate usluge. Poskrbite za raznoliko prehrano. Veliko beljakovin najdete v stročnicah ter ribah. Če ste vegetarijanka ali veganka, poskrbite da boste primerno nadomestile pomanjkanje živalskih beljakov. Primerna prehrana in dodatki bodo hitro omilili vaše izpadanje las.

Običajen pojav je tudi izpadanje las po porodu. Bodoče matere imajo neobičajno goste in zdrave lase. Po porodu pa ti lahko začnejo v šopih izpadati. To ni razlog za preplah. Težava se reši sama od sebe, ko se vsebnost estrogena v telesu vrne na normalno raven. Proces pa lahko pospešimo z dobrim šamponom ali lasnim tonikom.

Za izpadanje las je lahko veliko različnih razlogov. Prva pomoč je z beljakovinami bogata prehrana in skrb za lasišče. Pravi šampon in regenerator naredita precej. Pomaga pa tudi zmanjšanje stresa.

Tags:

Napiši komentar